← Vissza a főoldalra
Spanyol omlett - Tortilla de patatas

Spanyol omlett - Tortilla de patatas

VegetáriánusGyorsOlcsóReggelikLaktózmentesGyerekeknek
Adag 🍽️: 4  • Elkészítési idő ⏰: 45 perc  • Szerző 🙍🏻‍♂️: Blas
Beküldés 🗓️: 2025. szeptember 29.
Egy spanyol recept, amihez mindened van otthon...
Ez az egyszerű és tápláló étel Spanyolország szinte összes bárjában megtalálható. Az alap változatnak három összetevője van, a krumpli, a hagyma és a tojás. Ebből a pár hozzávalóból aztán mindenki egy kicsit másképpen készíti el a saját változatát. Gyakran adnak hozzá jamón-t, chorizo-t, gombát, sajtot, tőkehalat stb. Van aki azt mondja, hogy a krumplinak főttnek kell lenni, van aki azt állítja, hogy sütni kell. Egyesek a hagymát is karamellizálják előtte, míg mások egyenesen hagymatagadók (sincebollistas). Bátran ajánlom kezdőknek is a recept kipróbálását, hiszen a tortilla megfordításán kívül nem lehet sok dolgot elrontani.
Hozzávalók:
Elkészítés lépései:
  1. Meghámozzuk a burgonyákat, félbevágjuk, majd vékony szeletekre szeljük. Én szeretem ha nem minden szelet egyforma vastagságú, így a textúra is kicsit változatosabb.
  2. A krumpliszeleteket vízbe dobjuk, hogy kiázzon belőle a keményítő, így kevésbé fognak összetapadni.
  3. A vöröshagymát is félbevágjuk, majd nagyon vékonyan felszeljük. Aki szeretné, egy kis olívaolajon megkaramellizálhatja. Én most ezt a lépést kihagyom.
  4. A krumplit és a hagymát egy nagy serpenyőbe teszem és felöntöm olívaolajjal. Bőséges mennyiséget használok (1.5 - 2 dl).
  5. Addig főzöm az olajban, ameddig puha nem lesz. Direkt használtam a főzés szót, a sütés a következő lépés lesz.
  6. Óvatosan leöntjük a forró olajat a krumpliról és a hagymáról egy edénybe. Ezt az olajat újra lehet használni később.
  7. A krumplit és a hagymát elkezdjük pirítani a serpenyőben. A legjobb, ha néhol barnára lepirul, máshol pedig puha marad. Néha átforgatjuk egy-egy mozdulattal.
  8. Ízlés szerint megsózzuk a krumplit.
  9. Egy nagyobb üvegtálba 6 tojást ütünk.
  10. Összekeverjük a fehérjét a sárgájával, vigyázva, hogy ne legyen habos. Ha habosra verjük, akkor nem krémes, hanem szivacsos állagú lesz.
  11. A tojáshoz öntöm a forró hagymás-burgonyás keveréket. Jól összekeverem. Ez az a rész amikor valójában elkészül a tortilla, nem a sütéskor.
  12. Szinte az összes tojást felvette a massza, ezért hozzákevertem még egy egész tojást és két tojássárgáját.
  13. Hagyom állni 5-10 percet.
  14. Forró serpenyőbe öntöm és kevesebb, mint egy percig sütöm, meg-megmozgatva.
  15. A legnehezebb lépés: Egy nagy lapos tányért teszek a serpenyő tetejére és hirtelen mozdulattal átfordítom az omlettünket a tányérra.
  16. A tányérról szépen lassan visszacsúsztatom a serpenyőbe és a másik oldalát is maximum egy percig sütöm, így a belsejében a tojás még lágy és folyós lesz. Aki akarja, sütheti tovább.
  17. Sütés közben kialakítjuk a végleges kör alakú formáját.
  18. Frissen vagy akár hidegen is tálalhatjuk, jó étvágyat kívánok.
Még nincs értékelés