Ketchup - házilag
Adag 🍽️: 4 • Elkészítési idő ⏰: 150 perc • Szerző 🙍🏻♂️: locsogó
Beküldés 🗓️: 2025. július 4.
Ha nem tudsz mit kezdeni a paradicsommal, érdemes ezt a receptet elkészíteni. De akkor is, ha igazán finom ketchupot szeretnél enni :)
Az úgy történt, hogy egyszer régen kaptam nagyobb mennyiségű paradicsomot... már befőztem lének...volt lecsó, töltött paprika, paradicsomleves.. és még mindig volt a paradicsomból. Akkor jutott eszembe a ketchup... elkezdtem nézelődni és - szokásomhoz híven - több recept segítségével, megalkottam a sajátomat. Jó pár éven át készítettem.
Hozzávalók:
Elkészítés lépései:
- Egy kb 5-6 literes zománcozott edénybe beletesszük az apróra feldarabolt paradicsomot, paprikát, vöröshagymát,fokhagymát, zellert, babérleveleket és az 1 evőkanál sót. 1 óra hosszat főzzük, közben kavargatjuk, főleg az elején, míg levet nem enged.
- Ezután kivesszük a babérleveleket, kicsit várunk, hogy hűljön, majd botmixerrel pépesítjük. Levesszűrőn áttörjük, hogy a paradicsom héja és magja ne kerüljön bele (a fazékba rakom a többi belevalót és arra passzírozom, van egy hatalmas nagy levesszűrőm és a leves merőkanál aljával passzírozom, hamar készen van. Nem érdemes kihagyni ezt a mozzanatot!!).
- Az elkészült masszát újra a tűzre tesszük és felforraljuk, nagyon lassú lángon még kb. fél órát főzzük, majd óvatosan üvegekbe szedjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Tartósítót én nem szoktam bele tenni. Az üvegek tetejére celofánt teszek és arra rakok kevés Na-Benzoátot, majd úgy kerül rájuk a tető.